Profil Kaplama

Profil Kaplama

Binalara uygulanan profil kaplama ürünlerinin faydaları, su izolasyonu ve akustik faydaların yanı sıra ciddi bir enerji tasarrufu hem de ekonomik tasarruf sağlayabilirsiniz. Yeni teknolojiler eşliğinde endüstriyel üretim cephe kaplamalarında zaman ve malzeme tasarrufu sağlarlar.

Profil Kaplamanın Faydaları

Yeni ve modern yapıların dış cephelerinde gerek kullanılan malzemeler gerekse su ısı ve ses izolasyonları konusunda diş cephe kaplamaları kullanımı çok artmıştır. Gerek prestij yapılarında gerekse çok katlı yapılarda dış cephe kaplamaları nerede ise vazgeçilmez bir kullanıma sahiptir.

Profil kaplama (Dış Cephe Sistemleri) avantajlar

Modern cephe kaplamalarının uygulanmasına olanak veren teknolojik gelişme profil kaplama sistemlerinin gelişmesi sayesinde gerçekleşmiştir. Dış cephe kaplamalarının hemen hepsi altyapısında profil kaplama tekniğini kullanmaktadır.  Kısa bir özet ile yapının dış cephe işleri hazırlanmış kaba yapının üzerine dış cephe kaplamaların uygulanacağı bir profil kaplama konstrüksiyonu montajlanarak onun üzerine ısı ve su izolasyonlarını ve son olarak dış cephe kaplamasının montajlanması ile yapılır.

Bu türdeki kaplamalar ile yaratılan dış cephe kaplamaları çok çeşitlidir. En belli başlı çeşitleri olarak cam, alüminyum  komposit, compact laminant, ahşap, termowood, fiber beton levhalar gibi ve daha bir çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır.

Sistem çoğunlukla çelik veya alüminyum kaplama malzemelerinin ana bina yapısına güvenli bir şekilde uygulanması ile başlar. Profil kaplama işlemi profillerin çeşidine ve dış cephe malzemelerinin özelliklerine göre vidalı, geçme, askılı gibi özel yöntemler ile yöntemleri ile seçilen dış cephe malzemesinin yapıya entegre edilmesi ile gerçekleştirilir. Şüphesiz bu arada ısı, su ve akustik izolasyonları uygulanmaktadır.

Profil kaplama tekniğinin tüm dünyada ve ülkemizde gittikçe büyüyen bir hale gelmesindeki en büyük etken ürünlerin daha önceden kesin teknik standartlara göre endüstriyel olarak üretilmesi, nakliye ve montaj kolaylıkları ve kısa iş sürelerinin söz konusu olmasıdır. Çelik profilli sistemler daha kuvvetli bir altyapı sağlamakla beraber alüminyum olan malzemelerden daha ağırdır. Ayrıca korozyona karşı daha başka işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Endüstriyel olarak kolayca şekil verilebilen daha geniş bir montajlama seçeneği verirler.  Alüminyum cephe profilleri hafifliğinin yanı sıra keme ve delme işlemlerinin sahada kolayca yapılıp hız ve ekonomi sağlarlar. Ayrıca alüminyum profiller korozyona dayanıklılık açısında oldukça avantajlı malzemelerdir.

Profil kaplama çeşitleri

Profil kaplama altyapı sistemleri ile cephe kaplama malzemelerinin özelliklerine göre değişik tipte profil ve bağlantı sistemleri kullanılmaktadır. Örneğin 4 milimetre kalınlığındaki kompakt laminat levhalardan yapılan bir cephe sisteminde arka tarafında ısı izolasyonu ve havalandırma boşluğu taşıyıcı üzerine agraf denilen kancalar ile bağlanabilir. Agraf yönteminde düşey yönde binanın beton veya çelik taşıyıcı elemanlarına bağlanan alüminyum köşebentlere bağlanan yatay alüminyum profiller üzerine kıskaç formlu agraf elemanlara vidalama ile yapılmaktadır. Aynı cephe sistemi taşıyıcı profil üzerine perçinleme ve hatta taşıyıcı profil üzerine yapıştırma yöntemleri ile montaj edilebilir.

Bu sistemlerinden bir diğer yaygın kullanım ahşap panel giydirme cephe sistemidir. Taşıyıcı konstrüksiyon üzerine klips, geçmeli veya vidalı gibi tercih edilen bir yöntemle ahşap paneller montaj edilirler. Yerde ahşap deck olarak kullanılan ahşap paneller aynı zamanda iyi bir dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Ahşap dış cephe kaplamalarında ahşap malzemelerin birçok değişik çeşidi vardır. Empenye edilip kurutulmuş ahşabın yanı sıra özel teknikler ile suyu tamamen alınarak işlemden geçirilmiş termowood gibi çok hafif ve dış etkilere dayanıklı ahşap malzemeler kullanılabilir.

Profil kaplama sistemlerinde çok yaygın bir diğer cephe sistemi silikon cam cephe sistemidir. Hem yatay hem düşey yönde oldukça ağır olan cam cephe elemanlarını rüzgâr yükü gibi diğer zorlayıcı faktörler göz önüne alınarak mühendislik esaslarına göre monte edilirler. Burada alüminyum profil kaplama sistemi dışarıdan alınabilir durumda olabilir. Bu yüzden bu profiller son derece düzgün ve hatta boya işleminden geçirilebilir. Bu sistemde tam cam cephe kapaklı cam cephe genel olarak cam ama birleşim yerleri farklı tasarlanmış uygulamalar olabilir.

Bu türdeki kaplama sistemlerinin daha çok konutlarda kullanılan bir türü de profilli mantolama dış cephe sistemidir. Yeni binalara uygulandığı gibi eski binaların yenilenmesinde de çokça tercih edilmektedir. Standart yapıştırma ile yapılan mantolama tekniğinden çok daha iyi olan bu sistem ile Profil kaplama ile elde edilen taşıyıcı üzerine ısı yalıtım malzemeleri ve koruyucu sıva veya fiberbeton gibi malzemeler monte edilir. Ekonomik olmasının yanında eski binalara yeni ve modern bir yüz kazandırır.